20.10.2013

#69 Amatööriesteet ja alkeishyppääjät!

Kokeiltiin tänään taas vähän uudemmilla esteillä hyppelemistä Marleyn & Pepsin kanssa. Rakenneltiin siis nyt vapaaviikon aikana yhteensä neljä estettä. Kaksi pystyä, yhden pituusesteen ja yhden A-esteen. Pakko myöntää, että viimeinen mainittu oli välillä saattaa meidät hullun partaalle! Oli niin huonot valmistusmateriaalit, että tuosta taisi tulla maailman naurettavin este. No ainakin se tekee tehtävänsä ja jospa joskus saisin sen tilalle uuden tehtyä.
          Vielä olisi kiva saada X-este ja kaarieste. Niihin tarvitsen kuitenkin setäni apua, joka on puukäsityön opettaja amiksessa. Joten niitä joudun odottelemaan ainakin muutaman kuukauden.
Puomikorkeudet kaikilla menee 10-50cm välillä. Pituusesteessä 10-70cm. Puomeja pitää vielä maalailla lisää ja tolppia myös. Valmiita me ei siis todellakaan vielä olla, mutta näillä pärjäillään hyvin tällä hetkellä :)
 Enpä nyt osaa sanoa tuleeko tuosta hyppäämisestä mitään, mutta ainakin kotona on kiva loikkia ja ehkä joskus kaukaisessa tulevaisuudessa päästäisiin aloittelijoiden suorallekin... Kyllä mun mielestä Marley on hienosti ja tosi nopeasti oppinut esteiden salan ja menee jo 30cm suoraa, mutta en tiiä päästäänkö siitä pidemmälle, kun suvussa ei tosiaankaan ole mitään estepupusia :D
Pepsin kanssa kokeiltiin tokaa kertaa kunnolla estesuoraa ja neiti yllätti kyllä positiivisesti!!
Vähän oli häsläämistä' ja joka suuntaan juosemista aluksi, mutta hienosti paransi kohti loppua. Lopuksi neiti menikin 30cm radan aika vauhdikkaasti! Pudotuksia tuli aina sielä täällä, mutta pääpiirteissä olin kyllä tosi tyytyväinen!
Kun vein Pepsin sitten hyppelyiden jälkeen takaisin häkkiin alkoi armoton Marleyn jahtaaminen ja kiusaaminen. Ei ole tosiaan eka kerta nyt viimeisen parin viikon aikana. Usein herään yölläkin siihen kun Pepsi jahtaa pikkuista. Indyn jättää kyllä aina rauhaan ihme ja kumma.

Luulen, että nykyisen kolmenkoplan jälkeen ostan itselleni esteristeytyksen. Toivon mukaan siinä menee vielä monia vuosia, mutta toisaalta olisi ihana päästä radoillekin jo. En kuitenkaan halua yli kolmea kania kerralla, enkä tule luopumaan noista yhdestäkään, jollei ole aivan pakko. Ja Indyhän ei tosiaan ikinä ole meiltä muuttamassa mihinkään.
Pitää kattella vaan noiden neitien menoa, kun Marley on nyt murrosikäinen niin olisiko tämä vaan vaihe? Marley aina alistuu ja hyväksyy Pepsin kiusaamiset, mutta ei tuosta näy olevan loppuakaan. Onko jollain äiti-tytär kokemuksia, meneekö vaihe ohi?

Täytyy vaan ottaa päivä kerrallaan ja katsella mitä elämä eteen tuo :)

43 kommenttia:

 1. Meillä oli Pepillä ja Pipsalla (jotka tosiaan ovat siis äiti ja tytär) aivan samalla tavalla! Kyllä se ohi meni, vaikka ehdin itsekkin arvella loppuuko se koskaan. Tällä hetkellä ovat tosiaan ihan ylimmät ystävät eikä kiusaamisesta tietoakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun ihana kuulla! Osaatko yhtään sanoa kuinka kauan sitä jatkui? Että osaan varautua henkisesti :D

   Poista
  2. Anonyymi21.10.13

   Menee yleensä ohi noin 6kk joskus vähän nuorempana joskus taas vähän vanhempana riippuu kanista itelläni on 7pupua kaksi hermeliiniä kolme leionaharjasta ja kaks luppakorvaa on kokemusta kyllä:D.

   Poista
  3. Meillä kesti 5-7kk. Ei se enää siinä lopussa niin hirveää ollut kuin ennen viittä kuukautta, mutta kokonaan tämä loppui vasta sen seitsemän kuukauden jälkeen. Mutta onnea sinne, koeta pärjäillä :)

   Poista
 2. Oo hienoja esteitä oot rakentanu! Itte joskus nuorempana rakentelin kans jotain esteitä mut ne oli kyl aivan kaameen näkösiä, toimivuudesta puhumattakaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi paljon kiitoksia!! :) hihi pakko myöntää, että sain kyllä vähän äidiltäkin apua, itse olen niin tohelo varsinkin sahaamisessa :D

   Poista
 3. Meillä kaninpentu kiusaa äitiään.. :/ meilläkin juuri pupukolmikko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voivoi /: ärsyttävä tilanne kyllä on!

   Poista
 4. minkä ikänen se on ? Kaneillahan alkaa murrosikä 2-4 kuukauden iässä. Jolloin tuollainen käytös yleensä alkaa. jos häkki on pieni niin silloin kanit yleensä jahtaavat toisiaan "pois" tieltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis on nyt 5kk. Häkki ei tosiaan ole mikään pieni, joten ei siitä voi johtua. Ja Pepsi jahtaa Marleyta, ei ole ollenkaan toisinpäin.

   Poista
 5. Useasti pahan kiiman tullessa kohdalle alkaa naaraiden keskuudessa jahtaaminen. Murkkuikäisiä nuoria on välillä vaikeampi pitää yhdessä, itse joutunut muutamat nuorten naaraiden(+mahd. aikuiset) poppoot pistämään pienemmiksi ja yksittäisiksi.

  Riippuu niin myös kanista, jos vain jatkuu on mietittävä jatkoa, sillä pidemmän päälle rankalle alistamiselle/jahtaamiselle joutuminen ei ole hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi! Sain tästä paljon irti ja on nyt vähän katottava ja mietittävä miten jatketaan. Toivottavasti menisi ohi pian /:

   Poista
 6. Heihei, älä epäile yhtään etteikö olisi estekaniksi! Pöpsön suku on vielä toistaiseksi minulle täysi mysteeri, mutta tähän mennessä se on silti miun kaneista taitavin esteillä. :) (vaikka omistan myös kaksi estesukuista) Eihän sitä koskaan tiedä, radalle vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih no voi kiitos :) täytyy toivoa että neiti syttyisi esteille ja löytäisi oikean tekniikan nostella kinttujaan. Kattoo uskaltaisko lähtee helpolle suoralle Hesan lemmikkimessuille..... :o pöpsö on kyllä niin hieno oikeesti!!!

   Poista
 7. Jep, ei pupun estepotentiaalia voi estetaustaisuuden tai -taustattomuuden perusteella tuomita! Mullakin käytännössä tuntemattoman suvun omaava risteytystyttönen (joka muuten aloitti esteilyn vasta melkein neljän vuoden iässä) on vuoden kisailun jälkeen klassautunut jo kumpaankin keskivaikeaan. Pupu on hyvin pieni, lyhytkroppainen ja ujo, mutta niin se vain pärjäsi helpoissa luokissa! Keskivaikeaakin ollaan parhaimmillaan menty kahdella virheellä :) Kannattaa ilman muuta mennä kisoihin koittamaan jos pupu yhtään tykkää kotona hyppiä, niin minäkin menin ja mukavaa oli!

  VastaaPoista
 8. Sen verran vielä lisäisin että messut ei välttämättä ole ehkä se ihan paras paikka aloittaa nuoren pupun kisailu-uraa, sillä siellä sitä hälinää nimittäin riittää. Jos pupulla on yhtään taipumusta säikkyillä, niin saattaa se messuilla mennä vähän lukkoon :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommenteistasi! (: niin, tottahan toi on, ettei ehkä ekana uskalla messuille lähteä...täällä päin ei vaan oo ikinä estekisoja mihin mennä /: saa nähdä milloin ekoihin kisoihin sit päästään...

   Poista
  2. Yhdessä aiemman postauksen kommentissa mainitsit, että asut Hämeenlinnan lähellä, eikö niin? Pari viikkoa sitten esimerkiksi oli kisat Läyliäisissä, Lempäälässä on myös ollut kisoja ja tänä vuonna pidettiin sm-kisat Parolassa. Niillä ketkä pohjoisempana asuu on oikeasti paljon hankalampaa, sillä ainakaan tänä vuonna ei kisoja Lempäälää pohjoisempana taidettu pitää ja sielläkin vain kerran.

   http://www.createphpbb.com/phpbb/viewforum.php?f=4&mforum=sekhallitus
   Tuo on Suomen Estekanit ry:n foorumi, sieltä voi seurailla missä kisoja tullaan pitämään :)

   Poista
  3. Juu asun :) mutta, kun vasta nyt olis niinkun mahdollisuus lähteä kisaamaan ton kanssa, niin nyt ei ole lähellä kisoja pitkään aikaan. Turussa yhdet, mutta nekin liian kaukana kyyditsijälle. Pitää katella jos ens vuoden puolella viimeistään tulis lisää kisoja tänne päin :)

   Poista
  4. Se on totta, että talvella ei ole kisoja paljon missään, kahdet messukisat on mutta muut onkin sitten aika harvassa. Kesällä se varsinainen hyppelykausi onkin, sillon on kisoja melkeen joka viikonloppu ympäri Etelä-Suomea :)

   Poista
 9. Anonyymi20.10.13

  Aivan ihania postauksia sulla puput oikee näyttää tykkävään tuosta ja hypää puhtaasti näyttää ainakin menkää kisoihi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitoksia :) no jos noita kisoja joskus täällä päin olisi niin voisin osallistuakkin :D

   Poista
 10. Pupuninja! Tarviin sun apua! Mun kani kärsii häkissään, sen silmät rähmivät ja ovat punaiset ja turvonneet! Mitä teen. Kysyn apua vain sinulta, koska luotan sinuun! Auta. ;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytätkö purua? Se voi pölistä ikävästi, myös huono heinä pölisee ja voi aiheuttaa silmätulehduksia. Kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen :/

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 11. voisikko tehä joskus videon jossa näyttäisit miten teet noi: a-esteen, pustyesteen ja pituusesteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vähän vaikee enää ku ne on jo tehty ja noi on kyllä niin surkeita et kuka vaan osaa tehä hienompia :D

   Poista
 12. Hyvin näyttää neitosesi hyppäävän! Esteet oli kivan näkösii :) Indyllä et tainnu kokeilla? Se ei taida olla hyppypupu, mutta mun mielestä marleysta saat hyvän estekanin kun jatkat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo ei Indystä enää oo hyppykaniks, ei sitä oo koskaan oikee kiinnostanukkaan :P

   Poista
 13. Anonyymi22.10.13

  Voitko joskus tehä videon että miten tommonen tehään nimittäin nuo on ihan älyttömän hienoja enkä ite osaa:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. katotaan sitten joskus jos teen uusia :)

   Poista
 14. inkaww22.10.13

  Hei, mitä maksaa ruoka jota kaneillesi syötät ja ostatko senn ihan eläinkaupasta vai tilaatko netistä? Jos tilaat, niin mistä ? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Ostan Hämeenlinnan faunattaresta oxbow Essentials ruokaa, maksaa pussi 16e. Netistä saa kai myös jostain

   Poista
  2. kauanko sulla kestää yksi pussi? :) jos nyt mietitään vaikka Marleyta kun se taitaa olla ainut joka junnuruokaa syö? :)

   Poista
  3. hmmm en osaa kyllä yhtään sanoa, kun en koskaan ole laskenut. Yleensä ostetaan monta pussia kerralla /:

   Poista
 15. PUPUNINJA! Iso kiitos sinulle, pelastit mut sydäriltä :D vein siis pienen pupuseni eläin lääkäriin ja se tarkisteli ja silmistä löytyi purusta tullutta pölyä, eli sain tippoja käyttöön ja nyt silmät ovat paremmat. KIITOS! :) <3

  VastaaPoista
 16. No mä vähä arvelinkin että siitä se johtuis :d siks en ite käytä _ollenkaan_ puruja missään. Niissä on nii paljo huonoja puolia ): mutta loistava että sait kanin hoidettua kuntoon! :))

  VastaaPoista
 17. Hienoja esteitä! :) Mistä oot tehnyt noi puomit, vai oletko tehnyt itse? :) Mä en ikinä keksi, mistä saisin puomeja esteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En oikeen tiiä mitä toi olis, kun sitä löyty autotallista valmiiks /:

   Poista
 18. Kiitos, sä olet niin älyttömän hyvä neuvoja näissä jutuissa ja paras kanin hoitaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaha no en nyt sentään, mutta kiitos :D

   Poista
 19. Muuten saisinkö kysyä, että mun kanilla on pieni ongelma esteissä, kun yritän hypätä niin se jää vaan esteen eteen istumaan & ja, jos työnnän takaa niin sitten se jää makaamaan. Miten saan sen menemään esteistä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kanit eivät ole estekaneja, mutta voit kostaa kevyesti ns. nostaa kania etutassujen juuresta. myös jos saisi kanin liikkelle niin ettei pysähdy esteen eteen niin silllain kanss:D

   Poista

Hei! Kommenttien tarkistus voimassa. Asialliset kommentit aina tervetulleita!