4.11.2013

#75 Miten opettaa kani esteille?

Monen miljoonaa kommenttia ja pyyntöä on tullut koskien tätä aihetta.
Jos totta puhutaan olen itse vasta ihan aloittelija, enkä tiedä osaanko paria vinkkiä enempää tietoa antaakkaan. Toivottavasti saatte kuitenkin tästä jotain irti ja jos ette, kyselkää joltain kokeneemmalta esteihmiseltä :)

Ensinnäkin esteille kannattaa lähteä vasta, kun kani kulkee valjaissa hyvin ilman sätkymisiä ja turhaa kaaottista syöksymistä joka suuntaan. Tähän voit vaikuttaa vain toistolla ja jokapäiväisellä ulkoilulla. Kyllä se sieltä ajan kanssa rauhoittuu ja homma rupee sujumaan.

Tämän jälkeen voit asettaa pienen (10cm) esteen tai kaksi kanin eteen ja katsoa mitä se niistä pohtii. Jos kani loikkaa yli ilman mitään ihmeempää voit nostaa puomeja hiukan ja jatkaa siitä. Jos kani taas jämähtää esteen eteen, voit kannustaa sitä työntämällä hellästi pepusta tai nostamalla sen ylös ja laskemalla taas alas esteen eteen. Voit myös houkutella kania yli herkun avulla. Tällöin kuitenkin monesti käy niin, että kani ottaa puomista tukea ja kaataa kaikki puomit. Jos kanisi taas syöksyy puomien läpi, kannattaa puomit laittaa lähemmäs toisiaan siten, että niiden välinen rako pienenee.
Kannustaminen on tärkeää, mutta pakottaa ei saa. Kaikki kanit eivät koskaan opi esteiden ideaa, eivätkä saa siitä nautintoa. Sellaista kania on turha lähteä hommaan pakottamaan.

Jos esteiden hyppiminen näyttää onnistuvan ja kani selvästi innostuu siitä, voit ruveta laittamaan enemmänkin esteitä peräkkäin. Muista pitää esteiden etäisyys n. 180-200cm toisistaan. Näin kanisi saa kunnolla vauhtia ja ehtii hypätä puhtaasti seuraavankin esteen. Muista palkita kani jokaisen hyvän suorituksen jälkeen!

Tässä oli siis muutama vinkki, mutta kuten sanoin en ola alan ammattilainen. Aloittelija vasta itsekin olen. Tossa oli kuitenkin muutama metodi, joita käytin omien kanieni kanssa :)

marleyn kehitystäVautsi! Jos anonyymi-lukijat lasketaan rekisteröityneisiin mukaan teitä on jo päälle 200! Arvonta pidetään kuitenkin vasta sitten, kun rekisteröityneitä on 200 :)

26 kommenttia:

 1. Kiitos näistä ohjeista! Ei huomaisi ollenkaan, että olet itsekkin vasta aloittelija ellet olisi sitä alussa maininnut :D. Upeita loikkia tuo Marley vetelee! Oletteko lähdössä lemmikkimessuille esteilemään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! :) juu me lähetään molempien tyttöjen kanssa helpolle suoralle hyppimään :)

   Poista
  2. Ootko siis menossa helsingin lemmikki messuille? Minä päivänä jos oot :) Mä oon ite tulossa lauantaina :)

   Poista
 2. voisitko tehdä vielä video tosta aiheesta?:)

  VastaaPoista
 3. Marley on kyllä taitava :3 Täytynee vähän omillekkin pupuille noita esteitä yrittää opettaa, jos vaikka edes toinen tajuaisi. Mitäs sanot, kannattaako pupua viedä kostealla kelillä pihalle? Luulen että ei, varmistan nyt vain :3 Varmaan tulisi vilustuminen tai jotain..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! hmm, itse ainakin pidän mielummin sisätiloissa näin kostealla säällä :)

   Poista
 4. Anonyymi4.11.13

  vitsit se hyppää hienosti(: siis marley:D mullekki kelpais tollane kani mikä osais hyppiä. oon siis se sama ano joka sillo pyysin apua miten saisin mun rex pupun hyppäämään vaikka sen isä onkin kisannut vaikeata mutkaa ja taas sen äiti ei oo hyppinyt koskaan vaan saanut näyttelyistä hyviä pisteitä. mun rexin sisko hyppii kyllä jonkun verran ja se onkin ainut ketä siitä poikueesta osaa hypätä *tekniikalla* ilman että esteet lentelee. en vihaa mun pupua vaikka ärsyttää kun se ei hyppää esteitä. ollaan mietitty että otettais toinen kani sille seuraks ja sellanen mikä osaisi hyppiä että molemmat vanhemmat ois hypänny,sellanen esteristeytys kani ois kiva mitä oon katellu netistä niitten esteristeytyksien poikasia(: saapa nähä sitten:D kummiskin vaikka se tulisi hyppäämään hyvin niin silti se ei voita mun rexiä,koskaan tai milloinkaan. ensimmäinen pupu(rex) se tärkein ja ainutlaatuisin vaikka se ei hypikkään niin en tuomitse sitä sen perusteella vaan kohta rupean tajuamaan että se ei hypi niin se ei hypi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos! Mun mielestä kannattaa sinnikkäästi jatkaa kokeilemista! :) Pepsillä meni aika monta kertaa, ennen kun tajusi juonen ja hyppii nyt kaikkein parhaiten mun pupuista! Ekat kerrat on aina sähläystä ja nykyäänkin aina treenien alussa molemmat neidit potkii puomeja. Sit rupee vasta sujumaan :)

   Poista
 5. tä oli hyvä ja opettavainen postaus (:
  mut sitte vielä lisään, että nouu, ku viimepostauksen tienoilla kysyin, ootko menos elmamessuille, nii meetki lauantaina jollon ite en pääse, vaa meen sunnuntaina :/ ois ollu nii siistii nähä sut livenä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Höh, Muita bloggaajia ja lukijoita on aina kiva tavata livenä! :/

   Poista
 6. Jes ! Jos saan oman pupun tästä on varmasti hyötyä ! :) Kiitos tästäkin bloggauksesta ! Lukijoita on jo 180 ;) Pian tulee arvonta :)

  xVera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiva jos tykkäsit! :) no sanos muuta! Jos kaikki anot rekisteröityisivät meillä olisi arvonta jo nyt! :)

   Poista
 7. Onko Hesassa jotkut lemmikkimessut?! Oon tainnu jäädä jostain paitsi oisin voinu tulla Sparrowin kaa sinne !! :(

  VastaaPoista
 8. Muistatko, kun kysyin kanin esteistä, että miten opetat sun kaneja? Tämä auttoi siis ihan 100% hyvin! Pupu hyppii esiteitä, kun ennen ei edes 15cm hypännyt, nyt hyppii JO 20cm! Kiitos, kun kirjoitit estejutun tänne IHANALLE blogillesi! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi no kiva jos auttoi! :)

   Poista
 9. voitko tehä videon 'miten saat lisää luottamusta kaniisi'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. katsellaan :) vaikka toihan on ihan perus, oot vaan paljon sen kanis kanss ja puuhaat kaikkee. Ei se luottamus muuten synny :D

   Poista
 10. Anonyymi5.11.13

  Osaatko auttaa? Mulla kani hyppää esteet tosi hyvin mutta esteen lähestyminen/esteelle ohjaaminen ovat vähän hakusessa. Kani ei tunnu tietävän minne suuntaan mennä. Ohjaamaan joutuu tosi paljon. Saattaa olla että on vain tympääntymistä mutta sisällä samanlaista rataa hypätessä ei ole mitään ongelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä esteharkat alkaa joka kerta näin, joten ei hätää! Toistolla ja rauhallisella ohjaamisella pupusi oppii varmasti esteiden salan :) Ja alussa esteiden väli voi olla lyhyempikin!

   Poista
  2. Anonyymi6.11.13

   Miten pitkään esteitä kannattaa treenata kerralla?
   Me ollaan menty noin 20min. miten teillä?

   Poista
  3. Riippuu ihan päivästä. Pyrin aina siihen että lopetetaan puhtaaseen helppoon suoraan. mutta tosiaan kun ei noista koskaan tiiä et millanen päivä on. joskus ei hypytä ollenkaan ja koko touhu menee laiskotteluksi. Lyhyesti sanottuna ni yks kani varmaan 15-20min :)

   Poista
 11. Anonyymi5.11.13

  Täytyt sit ens kesänä hypyttää kania! Ja mun kani 7kk on menos kasturointiin ens viikon torstaina niin osaatko sanoa että kuoleeko kanit ylensää siihen ku nyt vähän pelottaa. Sori ei liitynyt toi kysymys tähä postaukseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harvoin käy niin huonosti, että kani menehtyy leikkaukessa. Mutta onhan se tietenkin aina riski kun niin pieni eläin pistetään nukutukseen. Älä kuitenkaan stressaa, eiköhän se hyvin mee! :)

   Poista
 12. Anonyymi30.12.13

  Oon koittanut mun kanille esteitä eikä hyppää kunolla mutta on se ny vähä hyppiny :D

  VastaaPoista

Hei! Kommenttien tarkistus voimassa. Asialliset kommentit aina tervetulleita!