27.7.2014

#164 Kisaamisen hyvät & huonot puolet

Ajattelin vähän listailla omasta mielestäni hyviä ja huonoja puolia kanien kanssa kisaamisesta, niin este kuin näyttelypuolella. En kaunistele asioita ollenkaan, vaan kerron ihan oman kokemukseni pohjalta asioita.
Tänä vuonna on käyty jo 15 eri kanikisoissa ja niiden aikana on tullut jo omat mielipiteeni kisaamisesta melko vakiintuneiksi. :)


Kilpailemisen hyvät puolet

- Ihmiset
Tämä on ehkä suurin asia joka on muuttunut elämässäni kisaamisen aloitettuani. Joka kerta olen tavannut kisoissa ihania uusia ihmisiä ja tutustunut vanhoihin tuttuihin entistäkin paremmin! Kani-ihmiset ovat rentoja, hauskoja ja heidän kanssaan juttelee mielellään kisojen ulkopuolellakin. Olen oikeasti saanut todella tärkeitä ystäviä kisojen kautta!


- Reissaaminen
Se adrenaliini, jonka saa kun lähtee junalla/bussilla tai millä tahansa reissuun kanien kanssa! On todella hauskaa seikkailla ympäri suomea erilaisissa kyydeissä ja kulkuneuvoissa. Aina jännittää saako jostain kisohin kyytiä, vaan aina se onnistuu jos tarpeeksi yrittää! Matka taittuu todella nopeasti varsinkin hauskassa seurassa kani-ihmisten kanssa :)


- Uudet paikat
Kisojen kautta olen käynyt enemmän Suomen eri paikkakunnilla kuin koskaan ennen. Olin ennen kisaamista melkoinen kotihiiri, enkä niin lähtenyt reissuun ympäri Suomea. Nyt olen kuitenkin käynyt vaikka missä eri paikoissa kisojen perässä!- Ruoka
Tottakai, perinteiset messuheset ja ABC evästauot kuuluvat kisareissuihin. Kisapaikoilta käveleminen kauppoihin hyvässä seurassa ruokaa ostamaan on aina pakollinen juttu! Kisoissa tulee aina vähän herkuteltua normaalia enemmän. Lieneekö se sitten hyvä vai huono juttu ;)


- Valokuvaaminen
Itselle lähellä sydäntä oleva valokuvaaminen pääsee kisoissa aina huippukriteeriksi. Videokuvaaminen kuuluu yhtälailla kuvioon mukaan. Mun on pakko päästä kuvaamaan ainakin yhtä luokkaa, sillä tiedän omistajien ilon, kun heidän pupuistaan löytyy kuvia tai videoita. :) On myös mukava saada materiaalia omista kaneista, joita voi sitten blogiin laittaa teksiä maustamaan!


- Kanien menestyminen
Tottakai tämä on aina positiivinen asia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että joka kerta pitää lähteä ruusuke tai pokaali kainalossa kotiin. Kanin oma, henkilökohtainen menestyminen on tärkeintä. Ne hetket, kun kanisi menee ensimmäisellä kierroksella pudottaen kaikki esteet ja parantaa toiselle kierrokselle pudottaen vain muutaman. Tai kanisi ihan ensimmäiset kilpailut, joissa se lyökin sinut ihan ällikällä ja pääsee maaliin asti! Tai ensimmäiset näyttelyt, joissa kanisi voittaa pienen lahjoituspalkinnon tai kunniamaininnan. Tällaiset asiat ainakin omalla kohdalla synnyttävät ylpeyttä kaneistani!


Kilpailemisen huonot puolet

- Kateellisuus ja paskanpuhuminen
Ollaan kuitenkin kaikki ihmisiä ja tällaista tuppaa valitettavasti jokainen välillä harrastamaan. Varsinkin tiiviimmät, perus kaniporukat joskus hiiltyvät toisilleen ja ihmiset riitaantuvat. Pienet piirit tuottavat tällaista, joka on tottakai todella ikävää. Hauskaahan se olisi jos jokainen tulisi aina toimeen, mutta se taitaa olla ihan mahdoton ajatus. Olemme kuitenkin kaikki niin erilaisia ja kaikilla on erilaiset mielipiteet kaniasioista.-Sää kesäisin
Istuminen autossa, jossa ei ole ilmastointia ei ole kenenkään herkkua kesäisin. Eikä kisaaminen todellakaan ole hauskaa +30 asteen kuumuudessa, kun palaa ja saa auringonpistoksen. Toisaalta kaatosateessa ja ukkosessakaan ei ole kovin herkkua kisata. Sitä se ulkokisakausi teettää ja sää on aina hyvin arvaamaton.


-Pitkät kisamatkat "turhaan"
Se, kun matkustat 4h bussissa, maksat matkustamisesta 80€ ja otat mukaan kaikki kanisi. Kisoissa sitten jokainen alittaa odotuksesi totaalisesti. Kun kanit possuilevat tahallaan tai näyttelyissä olet itse unohtanut tarkistaa silmärähmät, joka menettää kanisi mahdollisuudet saada edes kumaa. Nämä kismittävät itseäni paljon. Omat pikkuvirheet tai kanin huono käytös, jota ei ole koskaan ennen harrastanut JUURI silloin, kun olet matkustanut vaikka kuinka pitkälle kisoja varten. Semmosta se aina välillä kuitenkin on!


- Myöhästyminen/stressi
Matkustamisen mukana tulee myös itselleni stressi siitä, ollaanko ajoissa perillä. Ehtiikö ajoissa bussiin tai junaan tai osaako vanhempi navigoida oikeaan osoitteeseen. Myöhästytäänkö vai eksytäänkö kokonaan? Tottakai kisapaikoilla aina joustetaan hieman, jos on hyvä syy tulla myöhässä. On kuitenkin itselle inhottava tunne, kun saapuu perille ja kaikki ovat odottaneet juuri sinua! :D
Tässä oli siis näitä omia mielipiteitäni kisaamisesta. Uskon, että jokainen näkee asiat hieman eri kannalta ja toki sekin vaikuttaa kuinka usein kilpailuissa käy sekä kuinka tiiviisti on kaniporukoissa mukana :) 
Mitäs mieltä muut ovat kisaamisesta? Löytyikö samaistuvia tunteita tai erimielisyyksiä?

----------------------------------------------------------------

ja sitten vielä pssst: TÄÄLLÄ mukava arvonta!
47 kommenttia:

 1. Mulla on ainakin se, että jos jonkun kani on sairas. Sitte oma kullannuppu saa tartunnan ja pahimmassa tapauksessa kuolee, on ihan hirveetä. Myös loiset tarttuu helposti näyttelypöydältä. Mut muuten aika samoilla linjoilla sun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toikin on tosi totta, vaikka ei ole omalle kohdalle sattunutkaan. Yleensä, kun ihmiset ovat kuitenkin sen verran fiksuja, ettei ainakaan estekisojen puolella ole pahemmin sairaita kaneja ollut. Ton olisi voinut myös kyllä listaan lisätä!

   Poista
 2. Hyvä Teksti! :)
  Vaikka en kauaa vielä ole tapahtumissa ole pyörinytkään, niin pystyn samaistumaan tuohon tekstiin aika hyvin. Kani-ihmisistä mä oon täysin samaa mieltä, suurin osa on tosi mukavia ja rentoja. Ja varsinkin näin "aloittelijana" tulee tosi hyvä mieli aina kun pääsee juttelemaan uusille ihmiselle ja tutustumaan niihin. :)
  Sitten on kuitenkin valitettavasti näitä ikävämpiäkin tapauksia. Mun mielestä pahinta kani-ihmisissä on se kun juoruillaa seläntakana, sen sijaan että selvitettäisiin asia "kasvotusten".. D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!!! :)
   Munkin mielestä oli ihanaa silloin kun alotin kisaamisen, kun ihmiset olivat niin avoimesti ottamassa porukoihin mukaan. Itse yritän siis tottakai olla aloitteleville samanlainen! :) Jeps...mutta sellasta se on :/

   Poista
  2. Alkuun tosiaan on hauskaa, mutta anna olla ku tutustut liikaa ja joukosta löytyy vaikka edes yksi jota sun kynsilakan väri ärsyttää, se ei muuta tavitse. :D
   Paras on, kun on vain, suorittaa pakolliset sosiaalisuudet ja ei kerro kaikille kaikkea. Y

   Poista
  3. Niiinpä! Mullakin lyhyesä ajassa koettu se, mitä käy kun liikaa luottaa kaikkiin. Aijai siitä ei hyvää seuraa :D

   Poista
 3. Anonyymi27.7.14

  hyviä ja oikein todenmukaisia mielipiteitä (:

  VastaaPoista
 4. Anonyymi27.7.14

  Vaikka en itse kisaa, mutta jos kisaisin mulla olis just samat huonot ja hyvät puolet

  VastaaPoista
 5. Aikalailla samaa mieltä oon sun kanssa! :D
  Puput kun ekoissa kisoissaan maaliinkin asti pääsi, niin oltiin kyllä tosi ylpeitä.
  Toi kateellisuus, haukkuminen tms. on taas oikeesti niin tyhmää touhua, että... :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) Mulla oli ihan sama juttu ekoissa estekisoissa, kun päästiin kanien kanssa maaliin! Nojooo se on!

   Poista
 6. Anonyymi27.7.14

  Voikko kertoo miten laitta se blogin osoite kun aion tehä blogia mut en tiiä mitä pitää laittaa kohtaan : blogin osoite

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitset siihen vaan minkä nimisen osoitteen blogillesi haluat! :)

   Poista
 7. Suurin osa sun tekstistä on sama kun oma mielipiteeni. Itseäni jäi ainakin Lapuan näyttelystä kismittämään, kun kani pääsi BIS-sijoille, niin joku hyypiö tulee siihen "itse en olis tätä BIS-sijalle päästänyt!". Kaniihmisissäkin on niitä, jotka ei vaan kestä toisten onnea >:(
  Kysymys, (joka ei liity tähän), kun sulla on kaneilla näitä puruleluja (ketjuja joissa on kukkia/sydämiä), mistä oot Suomesta ostanut? Oon kierrelly kaupoissa, mutta ei tunnu löytyvän :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kateellisia riittää joka harrastuksessa. Niistä ei vaan kannata välittää!
   Oon ostanut ne kaikki Englannista, en Suomesta. Itsekään en ole niitä suomessa koskaan nähnyt

   Poista
 8. Hei ihana postaus ja hyvät mielipiteet sulla! Mistä hitsistä sä saat näitä hyviä ideoita :D Saanko varastaa nämä? ;)
  "kun kanisi menee ensimmäisellä kierroksella pudottaen kaikki esteet ja parantaa toiselle kierrokselle pudottaen vain muutaman." Heh 8D
  ehdottamasti yks mun lempi blogeistani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha mulle vaan tuli mieleen eilen kisoissa, että hei tästähän vois kirjottaa! :D
   Marley pikkutykki ;) Kiitos paljon heiii!! <3

   Poista
 9. Tosi asiallinen postaus! Olin Askolassa Pet-näyttelyissä ensimmäistä kertaa ja olin iloisesti yllättynyt rennosta tunnelmasta:) Kanitkin käyttäytyivät todella nätisti kun tuomari oli hellä ja reilu. Olen täysin samaa mieltä tuosta, että on helppoa tutustua ihmisiin, joilla on samat kiinnostuksenkohteet. Itsekin tapasin heti mukavia ihmisiä, vaikka olenkin ujo. Saa varmuutta, ja kokemusta, eikä tarvitse olla yksin kaneihin liittyvien ongelmien kanssa. Kaikkea hyvää sinulle ja kaneillesi! Olette mahtavia!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Jeps, kunhan itse uskaltaa puhua ja olla reippaasti mukana niin varmasti saa ystäviä!

   Poista
 10. Tosi kiva postaus, hyvää tekstiä! :)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi27.7.14

  Itellä ei oo kokemusta näyttelyita ja/tai kisoista, mutta näyttäs olevan hyviä mielipiteitä!

  VastaaPoista
 12. Mäkin oon sun kans samaa mieltä, ja kun mäkin oon aika alottelija näissä kanitouhuissa, niin sitten vain yksissä näyttelyissä ilmoittauduin sihteeriksi, niin sitten juttelin paljon uusille ihmisille ja tutustuin mukaviin ihmisiin, vaikka normaalisti olen aika ujo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo apulaiseksi ilmoittautuminen on tosi hyvä keino tutustua uusiin ihmisiin! :)

   Poista
 13. Onko sulla ikinä käynyt niin että kuulet itse kisoissa kaneistasi tai itsestäsi pahaa? En onko sulla tullut simmosta juttua että esim. Järjestäjä järjestää kisat minne haluaisit mennä muttavditten näätkin esim. Netissä hänen puhuvan pahaa joten päätät jättää kisat väliin? Voisitko tehdä postauksen esteiden nimistä silä itse menen niistä niin sekaisin ? :) hyviä postauksia tulee :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No yleensä se paskanpuhumisen tieto tulee monien ihmisten kautta. Joten silloinkin on vähän kiikunkaakun onko se mennyt läpi rikkinäisen puhelimen, eikä asia olekaan niin mustavalkoista. Koskaan en ole kisoja jättänyt väliin kuitenkaan. Ei elämää voi elää peläten ihmisiä jotka puhuvat sinusta pahaa :) Kiitoksia kommentistasi!!

   Poista
 14. Anonyymi27.7.14

  Tosi kiva postaus! Antoi mulle vähän suuntaa että millaista noissa kisoissa on. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon, kiva jos auttoi! :)

   Poista
 15. Juuri omiini istuvat mielipiteet sinulla =). Itsellä miinuspuolena olisi lisänä kuitenkin se, että tapahtumissa ollessaan sitä tuntee jotenkin olevansa yksin ja ulkopuolinen kovin helposti.. Vain siksi että on aloittelija. Varsinkin kun ei itse ole siitä päästä joka menee juttelemaan ihmisille tuosta noin vain. Yritän kuitenkin sopeutua sakkiin edes jotenkin. Ehkä se siitä, kun itselle tulee ikää lisää ja kokemusta karttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä pitää itsekin olla valmis menemään ihmisten luo juttelemaan. Itse ainakin yritän aina keksiä puheenaiheita uusien ihmisten kanssa. Ei kukaan tule sun luo, jollet itse yritä tehdä jotain asian eteen :) Mutta tottakai helpottaa, jos on niitä oman ikäisiä porukoita, johon on helpompi pyrkiä mukaan :)

   Poista
  2. Niinpä. Kyllä sitä usein saa kuitenkin suunsa auki ja ujoutensa nielaistua. Monesti se kuitenkin jää, koska pitää olla kokoajan menossa johonkin suuntaan, lämppäämään, hypyttämään, lepäämään, evästämään jne.. Minulle ainakin se ykkösasia kisaamisessa on se hyppely ja kanit, rupatteleminen ja muunlainen ns. ylimääräinen kanssakäyminen tulee vasta toisena. Kyllähän sitä saa juteltua ihan hyvin, mutta porukoihin pääseminen on vähän hankalempaa. Toisaalta en edes niihin oikein kaipaa. Mutta tietysti se sosiaalinen kanssakäyminen on vähän hankalempaa, kun itse on vielä vuoden pari nuorempi kuin se pääasiallinen massa näissä piireissä.

   Poista
 16. Pystyn samaistumaan tuohon tekstiin hyvinkin! Itse en ole monissa kisoissa vielä käynyt, mutta juuri viime kisoissa kun oma pupuni sai ensimmäisen klassauksensa niin kyllä se hyvältä tuntuu! ;) Ja niitä huonoja puoliakin tietenkin löytyy.. Meidän Franklin sai luultavasti loisia yhdistä näyttelyistä.. Ja tiedän myös näitä kani-ihmisiä jotka puhuvat paskaa toisista ja heidän tavoistaan kanien kanssa.. Mutta sellaista se on. Mutta tosi hyvä teksti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Voi eih.. :/ Itselläni ei onneksi ole käynyt vielä tuollaista! Jeps, sellaisia ihmisiä vain on joka piireissä.

   Poista
 17. oon kyllä samaa mieltä! Ootko tulossa tulossa turkuun? Jos oot ois ihana nähdä sut ja sun kanit! Olen siis ihan katsomaan tulossa, sillä oma kanini (edes se mun kolmesta, joka osaa jotain) ei oo vielä valmis, mutta kaikki aikanaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo tulossa Turkuun. Turhan kaukana :/ Mutta siellä paikan päällä on kuitenkin toi mun Niko hyppäämässä KV suorassa, joten sitä saatat siellä nähdäillä! :')

   Poista
  2. Jee! Että nään edes Nikoa :)

   Poista
 18. Anonyymi30.7.14

  Saako kanikisoihin tulla katsomaan vaikkei omat kanit osallistuisikaan?

  VastaaPoista
 19. Minttu ja Alina30.7.14

  Saako tatuoimaton kani osallistua siis ihan virallisiinkin kilpailuihin meillä on sellainen käsite että suomen estekanit ry:n järjestämät kilpailut ovat avoimia vain rekisterissä oleville kaneille:).

  Terveisin
  Minttu ja Alina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse mitään papereita, rekisteröintejä tai tatuointeja osallistuakseen estekilpailuihin tai Suomen lemmikkikanien PET-näyttelyihin :)

   Poista
  2. Kiitos tiedosta! Suomenlemmikkikanien PET-näyttelyissä olemmekin jo käyneet useita kertoja, mutta estekisaaminen on vasta alussa!:) Toivottavasti törmäillään vielä jossain tapahtumassa.

   Poista
 20. Tää oli valaiseva ja hyödyllinen postaus! Alan nimittäin itsekin kiertävän kisoja toisen kanini kanssa ( toivon mukaan heh! ), joten kivaan aikaan sattui postaus.:) Sit vielä että tosi selkeetä tekstiä kiva lukea!!:))

  VastaaPoista
 21. Miten peset kanisi? Tai niiden mahanaluksen ja tassut?:)

  VastaaPoista

Hei! Kommenttien tarkistus voimassa. Asialliset kommentit aina tervetulleita!